Παρασκευή, 2024-04-19, 3:32 AM
Εγγραφή ως Guest | Ομάδα "Guests"Καλώς Ήλθες Guest | RSS

101ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Μηχανή Αναζήτησης
Ψηφοφορία
Rate my site
Total of answers: 162
Αυτή τη στιγμή

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

File Catalog

Main » Files » Για τις Σχολικές Γιορτές » 28η Οκτωβρίου

ΟΜΙΛΙΕΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 28 Οκτωβρίου
2011-03-10, 11:34 PM
       Σε μια εποχή που η Ευρώπη βρισκόταν υποδουλωμένη πνευματικά και ηθικά στις στρατιές του φαινομενικά ακατανίκητου άξονα η Ελλάδα κλήθηκε να ανοίξει τον δρόμο για την ελευθερία δίνοντας την απάντηση δια στόματος του πρωθυπουργού  της  στο Ιταλικό τελεσίγραφο σε μια μόνο λέξη: ΟΧΙ

        Το μήνυμα έγινε βόμβα πού εξερράγη ,δυναμίτης που συγκλόνισε, άρνηση ιστορική που εξυψώνει την μεγαλύτερη κατάφαση των αιώνων. Έγινε ΝΑΙ στην τιμή ΝΑΙ στην ελευθερία ΝΑΙ στα ιερά και όσια  του ΄Έθνους

       Μόνο αυτοί που γνωρίζουν την τεράστια εθνική συνείδηση του ελληνικού λαού μπορούν να ερμηνεύσουν την απάντηση του στην πρόκληση των Ιταλών. Το πολεμικό προσκλητήριο αντί να προκαλέσει πανικό, σήμανε πανεθνικό συναγερμό και ο καθένας ένιωθε πως τον καλούσε το χρέος. Η ιστορία έπαυε να είναι λόγια των σχολικών βιβλίων και των πανηγυρικών λόγων . Γινόταν πράξη ζωής.

       Πολέμησε και άλλοτε η Ελλάδα με ενθουσιασμό με τόλμη με αποφασιστικότητα αλλά ποτέ δεν στρατεύθη με τόση ομοψυχία. Σε μια στιγμή μόλις ήχησαν οι πρώτες σειρήνες, όταν μετεδόθη το διάγγελμα του πρωθυπουργού όλη η Ελλάδα άλλαξε όψη. Και  τούτο γιατί για μας τους Έλληνες  το ΟΧΙ είναι πανάρχαιοι κληρονομιά παλικαριάς ,τιμής ,αξιοπρέπειας ελευθερίας: Η αιωνόβια κληρονομιά  έφθασε  από γενιά σε γενιά στους νεοέλληνες, που έκαναν το ΟΧΙ σύνθημα έναυσμα ιαχή και θούριο .

     

                                           2

 Οι προκλήσεις  των Ιταλών κορυφώθηκαν με τον τορπιλισμό της Έλλης στις 15 Αυγούστου 1940 και άρχισαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στο μέτωπο της Ηπείρου. Σύμφωνα με το σχέδιο του Γενικού Επιτελείου ο ελληνικός στρατός συμπτύχθηκε στις καταλληλότερες θέσεις άμυνας στη γραμμή Καλαμά –Καλπακίου Πίνδου και καθήλωσε τους Ιταλούς αναχαιτίζοντας την ιταλική προέλαση προς τα Ιωάννινα –Μέτσοβο. Στις 14 Νοεμβρίου ο ελληνικός στρατός άρχισε την αντεπίθεση σε όλο το μήκος του μετώπου. Στις 21 Νοεμβρίου απελευθερώθηκε η Κορυτσά ,στις 29 η Μοσχόπολη και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου οι Άγιοι Σαράντα , το Αργυρόκαστρο . Όλη η Βόρειος Ήπειρος είχε απελευθερωθεί για Τρίτη φορά στη νεότερη ιστορία μας από τον ελληνικό στρατό και στις 10 Ιανουαρίου είχε περιέλθει  στον στρατό μας η ορεινή περιοχή της Κλεισούρας. Οι Ιταλοί είχαν απωθηθεί σε βάθος 60 χιλιομέτρων από τη μεθόριο μας .

   Οι Έλληνες φαντάροι κλήθηκαν να υπερασπίσουν τα πάτρια εδάφη και την ανεξαρτησία της χώρας τους την τιμή της οικογένειας και την ιστορία της πατρίδας τους και ρίχτηκαν σε έναν αγώνα που έμελλε να είναι σκληρός πάνω στα κακοτράχαλα και δύσβατα βουνά της Αλβανίας-υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει την βροχή το αφόρητο κρύο και το πυκνό χιόνι.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρυοπαγήματα έγιναν αιτία να χάσουν τη ζωή τους περίπου 22000 στρατιώτες περίπου το 1/3 των συνολικών απωλειών υγείας.

 

 

                                                        3

    Αλλά και ο υπόλοιπος λαός στα μετόπισθεν δίνει τη δική του μάχη. Οι Ηπειρώτισσες στέκονται δίπλα στο πλευρό των μαχόμενων παιδιών της Ελλάδος προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες .

  Έξη ολόκληρους μήνες η ελληνική λεβεντιά κρατά πέρα από την πατρίδα μας τον κατακτητή ,ώσπου την άνοιξη του 1941 δέχεται την επίθεση της χιτλερικής Γερμανίας και αναγκάζεται να υποκύψει αλλά αναμφισβήτητα η ελληνική αντίσταση ανέτρεψε τα Ιταλικά σχέδια στη Β. Αφρική , έδωσε στην Αγγλία τον χρόνο να σταθεροποιήσει τη θέση της στη Μέση Ανατολή και συνέβαλε στην αναβολή της Γερμανικής επίθεσης κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

     «Τιμή σ εκείνους όπου όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες

       Και περισσότερη τιμή τους πρέπει όταν προβλέπουν

       Και πολλοί προβλέπουν πως οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε»

  Στα οχυρά του Ρούπελ γράφτηκαν καινούριες σελίδες άφταστου ηρωισμού από τους γενναίους υπερασπιστές τους . Τελικά υπέκυψαν μπροστά στην ανωτερότητα των Γερμανικών μηχανοκίνητων μεραρχιών.

      Στις 27 Απριλίου έπεφτε και η Αθήνα. H Eλαδά βέβαια, έπεσε μπροστά στην ανωτερότητα της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής, εντούτοις είχε κάνει το χρέος της απέναντι στον κόσμο.

 Το πρωί της ίδιας μέρας ταυτόχρονα με την είσοδο των Γερμανών στην πρωτεύουσα ο ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει το τελευταίο του μήνυμα .

 

                                          4

«  Έλληνες θάρρος ! Δεν ενικηθήκαμεν . Η ελευθερία γρήγορα και πάλι θα έλθει. Ψηλά τα κεφάλια ! Έλληνες περιφρονήστε τους κατακτητάς .. Σταθείτε υπερήφανα σφίξτε τις

τις καρδιές σας …..Η Ελλάς δεν πεθαίνει…»

 

 

        Την κατάκτηση της Ελλάδος διαδέχθηκε η πικρή περίοδος της κατοχής.

Ο χειμώνας του 1941-42 υπήρξε εφιαλτικός. Το έθνος μας υπέφερε από την πείνα και τη δυστυχία ενώ οι θάνατοι από ασιτία μόνο στην Αθήνα ξεπερνούσαν τους 300 την ημέρα Παράλληλα οι Έλληνες της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας αντιμετωπίζουν τον φόβο της γενοκτονίας καθώς οι Βούλγαροι εφαρμόζουν την τακτική του εκβουλγαρισμού .

      Μέσα σ’ αυτές τις ώρες γεννήθηκε η εθνική αντίσταση  που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου ,στις 25 Νοεμβρίου 1942 αποτελεί κορυφαία στιγμή του αντιστασιακού αγώνα και η δράση άλλων αντιστασιακών οργανώσεων επιφέρει γενική αναστάτωση στα γερμανικά πολεμικά σχέδια.

     Η σημερινή επέτειος  μας δίνει την ευκαιρία να συγκεντρωθούμε γύρω από τις συμβολικές μορφές των μεγάλων στιγμών της ιστορίας μας  και να ακούσουμε την προσταγή των ελληνικών αιώνων

               «Μη λησμονείς πως Έλληνα σε έχει γεννήσει η μοίρα

                 κι εντός σου λάμπει αδάμαστη , του γένους η ψυχή»

                                            5

  Η παράδοση του έθνους μας  η ευψυχία και η φιλοπατρία η φλόγα για λευτεριά και δικαιοσύνη  η ομόνοια και η ομοψυχία που επιδείχτηκαν κάτω από συνθήκες δικτατορικού καθεστώτος , η υπομονή και η εγκαρτέρηση κάτω από τη Γερμανική κατοχή  είναι καθοδηγητικοί φάροι στους αγώνες μας για δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία

  Εκείνο το Όχι  που είπε η ηγεσία του έθνους και το υλοποίησε ο στρατιώτης στο μέτωπο  και ο λαός στα μετόπισθεν ήταν η πρώτη έκρηξη της πίστεως στο Θεό και στην υπέρμαχο στρατηγό και κατόπιν της θυσίας και της αυταπάρνησης. Καλούμαστε ως έλληνες του σήμερα να πούμε ΟΧΙ στις προκλήσεις της δικής μας εποχής .

    ΟΧΙ στην απάνθρωπη βία και τυραννία

    Όχι στη θεοποίηση κούφιων συνθημάτων

    ΟΧΙ στην άρνηση του Θεού και τον χλευασμό των παραδόσεων          

      

Category: 28η Οκτωβρίου | Added by: 101
Views: 3827 | Downloads: 0 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Κάντε Εγγραφή
Διαδώστε το!

Copyright m-k © 2024
Make a free website with uCoz