1. Πρώτα απ’ όλα πλένουμε καλά τα χέρια μας και φοράμε μια ποδιά.
2. Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σχηματίζοντας ένα βουναλάκι.
3. Στη μέση κάνουμε μια μικρή λακκουβίτσα κι εκεί αρχίζουμε να ρίχνουμε
σιγά σιγά το νερό. Προσοχή, δε βάζουμε το νερό όλο μαζί! Ταυτοχρόνως
ζυμώνουμε. Θα βάλουμε μόνο όσο νερό χρειάζεται για να γίνει η ζύμη
εύπλαστη και μαλακή.
4. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ομοιόμορφη.
5. Απλώνουμε το ζυμάρι με τη βοήθεια του πλάστη και σχηματίζουμε την κυρα-Σαρακοστή.
6. Μ’ ένα μαχαίρι χαράζουμε τα μάτια, τη μύτη και κόβουμε τα ποδαράκια.
Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι για να την κρεμάσουμε
στο τέλος.
Να θυμάστε: η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί δεν τρώει ούτε
μιλάει, παρά μόνο προσεύχεται! Όσο για τα ποδαράκια της, προσοχή! Να
είναι επτά! Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.
7. Παίρνουμε ένα ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι. Τοποθετούμε μέσα τη «Σαρακοστή».
8. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους διακόσιους βαθμούς και ψήνουμε την
κυρα-Σαρακοστή μας για σαράντα με εξήντα λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί και να
σκληρύνει. Όταν κρυώσει, τη βγάζουμε προσεκτικά και την κρεμάμε στην
κουζίνα.
Παρατηρήσεις:
Η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί δεν τρώει ούτε μιλάει, παρά μόνο προσεύχεται! Έχει επτά πόδια! Οσες και οι εβδομάδες της νηστείας.
Σαρακοστή ονομάζουμε μια περίοδο επτά εβδομάδων που μας
οδηγεί στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ξεκινάει την Καθαρή Δευτέρα και τελειώνει
το Μεγάλο Σάββατο.
Αυτές τις μέρες, οι χριστιανοί προετοιμάζονται για το Πάσχα και
νηστεύουν όσο μπορεί ο καθένας. Από πολύ παλιά υπάρχει η παράδοση
να νηστεύουμε
για να μιμηθούμε τη νηστεία που έκανε ο Χριστός στην έρημο.
Ειδικά τις τρεις πρώτες μέρες της νηστείας πολλοί χριστιανοί τις
περνούν με ψωμί και νερό και κάποιοι άλλοι χωρίς να τρώνε ή να πίνουν
τίποτε.
Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής οι χριστιανοί δεν τρώνε κρέας και άλλα
φαγητά που προέρχονται από ζώα, όπως τυρί, γάλα, γιαούρτι κα. Στα
φαγητά της Σαρακοστής περιλαμβάνονται η ταραμοσαλάτα, τα όσπρια
(φασόλια, φακές, ρεβύθια), οι σπανακόπιτες και τα σπανακόρυζα, τα ψάρια
και τα θαλασσινά, οι πατάτες, τα μακαρόνια, τα λαδερά (φασολάκια,
αρακάς, μπάμιες) και όλα τα λαχανικά. Για γλυκό τρώνε χαλβά και μέλι με
καρύδια, ξηρούς καρπούς, κέικ χωρίς αβγά και γάλα, μουστοκούλουρα, ζελέ
και πολλά φρούτα.
Όμως νηστεία δε σημαίνει μόνο αποχή από ορισμένα φαγητά. Η νηστεία
συνδέεται κυρίως με την προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τον εσωτερικό μας
κόσμο και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Η κυρα-Σαρακοστή, είναι ένα μπισκοτένιο κουκλάκι σε σχήμα
γυναίκας καλόγριας με επτά πόδια, όσες και οι εβδομάδες από την Καθαρή
Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Χρησιμοποιείται σαν ημερολόγιο,
όπου το κάθε πόδι της κόβεται στο τέλος της αντίστοιχης εβδομάδας,
μεχρι να μείνει χωρίς πόδια που σημαίνει ότι τελείωσε η νηστεία.
Την κυρα-Σαρακοστή τη φτιάχνουμε με πολύ αλάτι για να μη χαλάσει μέχρι
να περάσουν οι σαράντα εννέα μέρες της νηστείας και γι’ αυτό δεν την
τρώμε!